We schaatsen op de zaterdagmiddag op de Vechtse Banen, Mississipidreef 151, Utrecht Overvecht, vanaf het laatste weekend van september tot half maart. Een enkele keer valt de les uit omdat er andere activiteiten zijn op de Vechtse banen, welke zaterdagen dat zijn staat op het Jaarprogramma.

Mocht je een keer niet kunnen, is het fijn als je je afmeldt op info@ijsclubbreukelen.nl De schaatsles begint om 17.34 en duurt tot 18.32 Er zijn meerdere ijsclubs die op dat uur schaatsen (en het uur ervoor en erna), dus het is meestal behoorlijk druk op de Vechtse Banen op de zaterdagmiddag. Het is handig om ruim op tijd te komen, ook voor het aantrekken van de schaatsen. Er kan in de parkeervakken in de buurt geparkeerd worden, of in de parkeergarage van de Vechtse Banen (1,25 euro per uur, alleen te betalen met PIN). De eerste twee lessen van het seizoen zal iemand van de IJsclub Breukelen tot 17.20 bij de ingang van de Vechtse Banen aanwezig zijn om nieuwkomers de weg te wijzen, en eventueel te helpen met het aantrekken van de schaatsen. Zij zijn herkenbaar aan een rode jas met het logo van IJsclub Breukelen. De kinderen worden ingedeeld in groepen aan de hand van hun niveau. De kinderen die nog niet veel geschaatst hebben beginnen in groep blauw.

1. SCHAATSEN!

Alle kinderen schaatsen eerst op de Zandstra Easy Gliders. Als je trainer het aangeeft, mag je in de les op Noren schaatsen, dit is vanaf groep ROOD. Dit is meestal pas na 2 of 3 seizoenen.

EASYGLIDERS

Koop je Easy Gliders niet te groot, niet alleen glijdt de punt van je schoenen dan snel onder de band van de schaats uit, maar het is ook lastiger schaatsen omdat de schaatsen langer zijn. Wij adviseren stevige hoge schoenen met platte zool te dragen, bijvoorbeeld hoge wandelschoenen (zeker geen lage schoenen of laarzen). Trek de easygliders zo strak mogelijk aan!

Er wordt aangeraden om, als je pas begint met schaatsen, gebruik te maken van de Easy Glider Assist, deze geeft extra steun. Deze kan eenvoudig op de Easy Glider gezet worden, waardoor deze verandert in een stabiele 3 ijzer schaats (vergelijkbaar met zijwieltjes bij het leren fietsen!. Het is absoluut aan te raden om met de Assists te beginnen, dan leer je het beste schaatsen omdat je enkels in de juiste stand staan. het is zeker niet zo dat je dan minder goed leert schaatsen, veel kinderen schaatsen het hele seizoen met de assists, gewoon omdat hun enkels nog niet sterk genoeg zijn. De kinderen houden het dan ook beter een hele les vol!

NOREN

Vanaf ROOD mag je op lage Viking Noren gaan schaatsen, altijd met een leren schoen, dus niet met een harde schoen. Als je al goed bochten kunt rijden, mag je ook op hoge Noren.

SCHAATSEN SLIJPEN!

Als je wilt gaan schaatsen moet je er natuurlijk voor zorgen dat je schaatsen goed scherp zijn. Met scherpe schaatsen heb je meer grip op het ijs. Zeker ook als je voor het eerst leert schaatsen heb je scherpe schaatsen nodig! Mocht je je Easy Gliders tweedehands gekocht (of gekregen) hebben laat ze dan altijd even slijpen. Dat kan bijvoorbeeld in Breukelen bij Winter Watersport van der Laan of in Kockengen bij De Lange IJzerwaren- Gereedschappen. Ook gedurende het schaatsseizoen kun je het beste je schaatsen 1 of 2 keer laten slijpen. Je schaatstrainer kan voor of na de les altijd even voor je kijken of je schaatsen nog scherp genoeg zijn. Droog je schaatsen goed af na de schaatsles, en berg ze droog op tot je volgende schaatsles.

2. HELM HANDSCHOENEN EN SCHAATSKLEDING

Bij het schaatsen is het dragen van een helm, handschoenen (of wanten) en schaatskleding van IJsclub Breukelen verplicht. De helm en schaatskleding wordt via de IJsclub gehuurd. Er zijn kleedkamers en toiletten bij de Vechtse Banen, maar ervaring leert dat het het handigste is om je schaatspak thuis al aan te trekken. Als het erg koud is, is het fijn om thermokleding onder je schaatspak te dragen, maar meestal is dat begin oktober nog niet nodig.