1. SCHAATSEN!

Alle kinderen schaatsen eerst op de Zandstra Easy Gliders. Als je trainer het aangeeft, mag je in de les op Noren schaatsen, dit is vanaf groep ROOD. Dit is meestal pas na 2 of 3 seizoenen.

EASYGLIDERS

Koop je Easy Gliders niet te groot, niet alleen glijdt de punt van je schoenen dan snel onder de band van de schaats uit, maar het is ook lastiger schaatsen omdat de schaatsen langer zijn. Wij adviseren stevige hoge schoenen met platte zool te dragen, bijvoorbeeld hoge wandelschoenen (zeker geen lage schoenen of laarzen). Trek de easygliders zo strak mogelijk aan!

Er wordt aangeraden om, als je pas begint met schaatsen, gebruik te maken van de Easy Glider Assist, deze geeft extra steun. Deze kan eenvoudig op de Easy Glider gezet worden, waardoor deze verandert in een stabiele 3 ijzer schaats (vergelijkbaar met zijwieltjes bij het leren fietsen!. Het is absoluut aan te raden om met de Assists te beginnen, dan leer je het beste schaatsen omdat je enkels in de juiste stand staan. het is zeker niet zo dat je dan minder goed leert schaatsen, veel kinderen schaatsen het hele seizoen met de assists, gewoon omdat hun enkels nog niet sterk genoeg zijn. De kinderen houden het dan ook beter een hele les vol!

NOREN

Vanaf ROOD mag je op lage Viking Noren gaan schaatsen, altijd met een leren schoen, dus niet met een harde schoen. Als je al goed bochten kunt rijden, mag je ook op hoge Noren.

SCHAATSEN SLIJPEN!

Als je wilt gaan schaatsen moet je er natuurlijk voor zorgen dat je schaatsen goed scherp zijn. Met scherpe schaatsen heb je meer grip op het ijs. Zeker ook als je voor het eerst leert schaatsen heb je scherpe schaatsen nodig! Mocht je je Easy Gliders tweedehands gekocht (of gekregen) hebben laat ze dan altijd even slijpen. Dat kan bijvoorbeeld in Breukelen bij Winter Watersport van der Laan of in Kockengen bij De Lange IJzerwaren- Gereedschappen. Ook gedurende het schaatsseizoen kun je het beste je schaatsen 1 of 2 keer laten slijpen. Je schaatstrainer kan voor of na de les altijd even voor je kijken of je schaatsen nog scherp genoeg zijn. Droog je schaatsen goed af na de schaatsles, en berg ze droog op tot je volgende schaatsles.

2. HELM HANDSCHOENEN EN SCHAATSKLEDING

Bij het schaatsen is het dragen van een helm, handschoenen (of wanten) en schaatskleding van IJsclub Breukelen verplicht. De helm en schaatskleding wordt via de IJsclub gehuurd. Er zijn kleedkamers en toiletten bij de Vechtse Banen, maar ervaring leert dat het het handigste is om je schaatspak thuis al aan te trekken. Als het erg koud is, is het fijn om thermokleding onder je schaatspak te dragen, maar meestal is dat begin oktober nog niet nodig.